Ontlakken

Ontlakken en hergebruik van producten is niet alleen milieutechnisch, maar ook economisch interessant. C&T technics is specialist op het gebied van ontlakken.
Wij kunnen uw producten ontlakken op basis van twee technieken: chemisch ontlakken en thermisch ontlakken.
Bij het chemisch ontlakken worden de producten gedurende enkele uren tot een etmaal ondergedompeld in verschillende verwarmde vloeistoffen. Daarna worden ze 6 maal gespoeld (6-voudig cascade spoelsysteem) en aansluitend afgespoten met water onder hoge druk. Deze techniek is geschikt voor het ontlakken van alle metalen en diverse kunststoffen.
Bij het thermisch ontlakken worden de producten in een speciale ovenkar geplaatst. De ovenkar wordt in een hermetisch afgesloten oven geplaatst en de oven wordt langzaam op temperatuur gebracht. De oventemperatuur is tijdens het proces volledig onder controle, omdat de oven is uitgerust met een speciaal koelsysteem. Doordat geen zuurstof wordt toegevoegd, gaat de lak niet branden. Deze techniek is geschikt voor het ontlakken van alle metalen.
Bij ontlakken richten wij ons vooral op de volgende processen:
* Ontlakken van ophanggereedschap
Bij het seriematig lakken en poedercoaten komen de lak en poedercoating ook op het ophanggereeschap.Regelmatig ontlakken van het ophanggereedschap dan ook heel belangrijk.
* Ontlakken voor renovatie
Ontlakken is voor talloze producten de eerste stap naar een tweede leven.
* Ontlakken van foutief gelakte producten
Producten die in het lak- of poedercoatproces mislukken of uitvallen kunnen op een eenvoudige en economische wijze worden ontlakt.
 
 
Wij kunnen uw producten chemisch of thermisch ontlakken. De voor uw product meest geschikte technologie hangt af van de aard en het materiaal van het product. Hieronder vindt u meer informatie over chemische en thermische ontlakking.
Heeft u hierna nog vragen over ontlakken of wilt u weten of uw producten met onze technologie kunnen worden ontlakt, neem dan contact met ons op en gezamenlijk vinden wij een oplossing.
Telefoon 0413-331083 of e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Naast ontlakken is ons bedrijf ook gespecialiseerd in het reinigen van producten t.b.v. diverse sectoren in de industrie.
 
 
Producten die chemisch ontlakt worden kunnen vervaardigd zijn uit:
- Staal
- Roestvaststaal
- Verzinkt staal
- Aluminium
- Magnesium
- Koper
- Messing
- Diverse kunststoffen
 
baden voor chemisch ontlakken
Bij het chemisch ontlakken worden de producten gedurende enkele uren tot een etmaal ondergedompeld in verschillende verwarmde vloeistoffen. Daarna worden ze 6 maal gespoeld (6-voudig cascade spoelsysteem) enaansluitend afgespoten met water onder hoge druk. De maximale afmetingen van de te ontlakken producten bedragen 7200 x 1400 x 1250 mm.
Producten die opnieuw gelakt moeten worden krijgen aansluitend een conservering in een 3 %-ige olie/water emulsie om corrosie tijdens transport en opslag te voorkomen.

 
waterzuivering
De behandeling van het afvalwater is hierbij zeer kritisch. C&T technics maakt gebruik van zelf ontwikkelde en door de overheid goed-gekeurde technieken die zorgen voor een volledige recirculatie van het water en voor een zo'n klein mogelijk restproduct in de vorm van een filterkoek. De filterkoek wordt afgevoerd door een erkend afvalverwerker volgens regels van de Europese Afvalstoffen Lijst. (Eural)
 
 

 

 

Technologie thermisch ontlakken

Bij het thermisch ontlakken worden de producten in een speciale ovenkar geplaatst. De maximale afmetingen van de te ontlakken producten bedragen: l x b x h = 6500 x 3000 x 2500 mm.

oven
De ovenkar wordt in een hermetisch afgesloten oven geplaatst en de oven wordt langzaam op temperatuur gebracht. De oventemperatuur is tijdens het proces volledig onder controle, omdat de oven is uitgerust met een speciaal koelsysteem. Doordat geen zuurstof wordt toegevoegd, gaat de lak niet branden.
De gassen en dampen die hierbij ontstaan worden volledig verbrand in een naverbrander bij een temperatuur tussen 800°C en 920°C. De rookgassen van de naverbrander worden in een speciaal daarvoor ontwikkelde gas-wasser gereinigd, zodat het uiteindelijk stofgehalte in de afgassen lager ligt dan 4 mg/m³ (maximale stofgehalte volgens NER: 25 mg/m³). Rookgasreiniging voor deze thermische ontlakkingsovens is uniek in West-Europa.
 
spuitvloer
Na deze thermische ontlakking volgt ook hier het afspuiten met water onder hoge druk of worden de producten automatisch gestraald. Aan het spuitwater is een antiroestmiddel toegevoegd om roestvorming tijdens het drogen te voorkomen. Bij het stralen wordt een rondkorrelig straalmiddel gebruikt uit zacht, koolstofarm, staal.
De asresten die hierbij vrijkomen worden ook afgevoerd volgens BAGA (Besluit Aanwijzing Gevaarlijke Afvalstoffen) en de Eural (Europese Afvalstoffen Lijst).