NMP-vrij

Ontlakkingsmiddelen bij C&T technics voortaan NMP vrij.
C&T technics streeft naar duurzame en milieuvriendelijke producten en processen en werkt daarom met NMP-vrije ontlakkingsmiddelen.

 Voor het ontlakken van lichtmetalen zoals aluminium en verzinkt staal worden speciale watervrije ontlakkingsmiddelen toegepast die het onderliggende substraat niet aantasten. Deze ontlakkingsmiddelen zijn op basis van (poly)glycolethers (in de volksmond “zware alcoholen” genoemd) en 1-Methyl-2-pyrrolidon ook wel NMP genoemd.

Recente studies op dieren hebben aangetoond dat NMP achterstand kan veroorzaken in de groei van de foetus en de vruchtbaarheid van mannelijke proefdieren negatief kan beïnvloeden. Deze effecten zijn bij mensen nooit aangetoond, maar zijn voor de Europesche Commissie aanleiding geweest om in de Directive 67/548/EEC, waarin richtlijnen staan voor de verpakking en labelling van chemische stoffen en producten, aan te geven dat NMP voortaan als giftig moet worden geëtiketteerd.

Voor C&T technics  was dit voldoende aanleiding  om een aantal jaren geleden –met succes- een onderzoek te starten naar ontlakkingsmiddelen die volledig vrij zijn van NMP.

Vorig jaar is de omschakeling  in gang gezet en momenteel zijn de betreffende baden  geheel NMP vrij.

 

Uden, 07-03-2012.