Chromateren

De beproefde methode van voorbehandelen van aluminium en verzinkt materiaal is chromateren. De chromateerprocessen zijn te verdelen in geelchromateren en groenchromateren, waarbij tijdens het eerste proces een combinatie van chromaat en aluminiumoxide ontstaat terwijl bij het groenchromateren een combinatie van chromaat en fosfaat wordt gevormd. Deze lagen dragen actief bij aan de corrosiewering en geven aan vrijwel alle lakken en coating een uitstekende hechting.

Beide processen bevatten zeswaardig chroom en in verband met de carciogene eigenschappen hiervan moet op een zorgvuldige manier met deze processen worden omgegaan in verband met ARBO en Milieu. Het grote voordeel van groenchromatering is het feit dat in de gevormde laag op het behandelde substraat geen zeswaardig chroom aanwezig is, zodat dit niet in het milieu terecht komt en dientengevolge ook tegemoet gekomen wordt aan de REACH-wetgeving.

Bij deze chromateerprocessen horen de benodigde voorbewerkings- en spoelstappen zoals ontvetten  en eventueel beitsen. Wanneer de te behandelen producten een extrusiehuid bevatten is beitsen als voorbewerking een vereiste. Bepaalde kwaliteitslabels zoals Qualicoat schrijven voor dat een bepaalde hoeveelheid aluminium moet worden afgebeitst voordat de gechromateerd wordt.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak mail naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +31-(0)413-331083.