Fosfateren

C&T Technics is leverancier van verschillende fosfateerprocessen.
(Wij zijn uitsluitend leverancier van deze processen en voeren deze niet als loonbedrijf uit).

Fosfateren is een chemisch proces dat een laag onoplosbare fosfaten op een metaaloppervlak aanbrengt. Omdat de toplaag van het basismateriaal geen zuiver metaal meer bevat, reageert het anders dan het oorspronkelijke metaaloppervlak. Fosfateren kan worden toegepast als:

  • Corrosie bescherming
  • Hechtverbeteraar bij lak en lijm toepassingen
  • Glijlaag (smeerlaag) bij het persen (dieptrekken) van staalplaat (automobielbouw)
  • Slijtlaag in de machinebouw

C&T Technics levert verschillende processen en beschikt over ruime expertise op het gebied van ijzerfosfateren en zink- en mangaanfosfaterenHet verschil tussen ijzerfosfateren en zink-en mangaanfosfateren zit in struktuur en dikte van de laag. IJzerfosfateren is niet bedoeld om de glij-eigenschappen te verbeteren en is ook geen extra slijtlaag, hiervoor is de laag te dun. Een ijzerfosfaatlaag is amorf (vormloos/ geen duidelijke kristallen) en dient alleen om de hechting te verbeteren en om een extra corrosiebescherming te geven indien de coating die erop zit wordt beschadigd. Dus om lakondermijning door roestvorming te voorkomen. Dat amorfe karakter is tevens het verschil tussen ijzerfosfaatlagen aan de ene kant en zink- en mangaanfosfaatlagen aan de andere kant.

 

 IJzerfosfateren

IJzerfosfaten ontstaan door inwerking van een zwakzure fosfaathoudende vloeistof op het staaloppervlak.

Op het gebied van het ijzerfosfateren zijn wij een van de meest toonaangevende bedrijven en hebben wij een lange en roemrijke geschiedenis vanwege het feit dat wij als eerst de ééncomponentige vloeibare multimetal ijzerfosfateerprocessen op de Nederlandse markt hebben geïntroduceerd. Door optimalisering van de processen hebben we de standtijden weten te verlengen en door verbetering van de toe te passen producten hebben we de vervuiling van installaties gigantisch weten terug te brengen.

Tevens hebben wij daarna de afvalwatervrije ijzerfosfateerprocessen geïntroduceerd door toepassing van een 3-voudige cascadespoelsystemen of microfiltratie met omkeer-osmose.

Wij bieden een brede range aan de ijzerfosfateerprocessen. Van vrij dunne lagen tot de zgn dikke ijzerfosfateersystemen, alleen voor staal maar ook multimetal en bij vrijwel kamertemperatuur tot 55°C. De te kiezen temperatuur hangt af van het soort te ontvetten product en de beschikbare behandelingstijd in de betreffende installatie.

 

 Zink- en mangaanfosfateren

zinkfosfaat

Wij leveren ook de complete range zinkfosfateerprocessen, zowel als voorbehandeling voor het lakken, als voorbehandeling voor de koudvervorming, ter verbetering van de "blote" corrosiewering en voor de verbetering van de inloopeigenschappen.

Bij de zinkfosfatering voor het lakken kan de keuze gemaakt worden uit een conventionele zinkfosfatering, multimetal laagzink systemen en nikkel- en nitrietvrije systemen, zowel in dompel als in sproeitoepassing. 

mangaanfosfaatBij de verbetering van de corrosiewering en glij-eigenschappen kan ook gebruik gemaakt worden van mangaanfosfateer systemen die tevens voor een meer decoratieve finish zorgen.

 

 


 

Bij al deze processen horen de benodigde voorbewerkings- en spoelstappen zoals ontvetten, aktiveren, beitsen en passiveren. Het exacte ontwerp van een voorbehandelingsproces wordt door onze technische buitendienst medewerkers in samenspraak met de klant gemaakt en is afhankelijk van de gestelde kwaliteitseisen.

Naast het feit dat wij bovengenoemde processen voor ijzerfosfateren en zink- en mangaanfosfateren leveren, hebben wij ook de beschikking over chromateermiddelen, dunnelaag technologie en chromaatvrije voorbehandelingsprocessen voor aluminium en verzinkt staal.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak mail naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +31-413-331083.